Képgaléria

Duna-hidak

Vasúti Összekötő Duna-híd próbaterhelése (Gyukics Péter fényképei)

2019 és 2021 között teljesen átépül az Összekötő vasúti Duna-híd. Az elsőnek elkészült új szerkezet 2021. április 20-án tartott statikus próbaterhelését, majd április 25-én a dinamikus próbaterhelését Gyukics Péter fotóművész örökítette meg az alábbi képeken.
Első ütemben megépítették a harmadik vágány új hídszerkezetét a régi vasúti híd és a Rákóczi híd közé, majd ezt követően átépítik a két régi vágány hídszerkezetét is. A legelső Összekötő Duna-híd 1877-ben készült el, melynek leírását és terveit tartalmazza a Hídkincstár sorozatunk 3. kötete.

tovább
Hídtartozék

Híddilatációs szerkezetek

Aszfaltdilatáció beépítése, Hézaglefedéses dilatációk, fúgaprofilos és kiöntéses, Lamellás-gumibetétes dilatáció (földrengés-biztos kialakítással)

tovább
Hídtartozék

Hídsaru videók

Mageba elasztomer saru teszt, Maurer PTFE csúszóbetéttel kombinált elasztomer saru felépítése és működése, Maurer ingagömbsaru

tovább

Záhonyi Tisza-határhíd saruzsámoly tönkremenetel és helyreállítás (2010)

Az ukrán-magyar államhatár egyetlen közúti teherforgalomra is megnyitott határátkelője a Záhony – Csap közötti átkelő, ahol a záhonyi Tisza-határhíd található.

A egymás mellett három darab, háromnyílású felszerkezet hidalja át a folyót, összesen négy forgalmi sávot biztosítva. 2010. évi fővizsgálat során kiderült, hogy a csapi (ukrán) hídfőben a középső rácsos szerkezet alatti vasbeton saruzsámolyok tönkrementek, helyreállításuk halaszthatatlan.

A károsodásról és a helyreállítás menetéről részletes beszámoló jelent meg a Közúti és vasúti hidász almanach 2010. évi kötetében.

A helyszíni munka lépései az alábbi fényképeken nyomonkövethetőek.

tovább

hidak.hu

Közcélú hidász adatpark

2021 Hidak.hu  ©  |  Impresszum