Megújult a honlapunk!

Hosszú, több hónapos előkészítés után elindul megújított honlapunk korszerű és mobilbarát felületekkel. A fejlesztésünk során javítottuk a honlap áttekinthetőségét és az elérhető elektronikus tartalmak kereshetőségét is.

A legnagyobb változás, hogy valamennyi elérhető elektronikus szakmai anyagot az Adatbank tartalmaz. Ezen belül pedig egyszerű keresési lehetőség is van az adatbank katalógusadataira szűkítve a találatokat. A teljes adatbázisban több mint 1000 tétel szerepel, s ennek további fejlesztését tervezzük.

A fejlesztés eredményeként ebben az egyesített Adatbankban elérhetőek a szabványok, mintatervek, szakkönyvek, jegyzetek, egyedi kiadványok, Lánchíd füzetek, megyei hídmonográfiák, Uvaterv Műszaki Közlemények, Közlekedésépítési Szemle számai, egyedi hídtervek stb. Az adatbázis támogatja a gyűjteményes köteteken belüli keresést is, így közvetlen találatként elérhetőek példának okáért a konferencia tanulmánykötetekben található egyes cikkek is.

A Közcélú hidász adatpark html alapú első változata 2007-ben indult útjára elsolanchid.hu domain címen mintegy száz digitalizált szakkönyvvel, régi szabvánnyal és igen hamar roppant népszerű és gyakran használt gyűjteményévé vált a hidakkal foglalkozó mérnököknek és hidak iránt érdeklődőknek is. A honlap célkitűzése volt az indulástól a hidász szakmai anyagok gyűjtése, digitalizálása és közcélú, ingyenes, reklámmentes megosztása. Így az adatpark küldetése a minőségi hidász szakmai munka és a hídépítő szakma megbecsülésének, megismerésének előmozdítása.

A honlap második verziója 2010-ben készült el korszerűsítve a honlap menürendszerét. Ekkor elektronikus hidász hírlevél funkcióval is gazdagodott a honlap. Az első hídlevél 2011 novemberében jelent meg és az utolsó nyolcadik hírlevél pedig 2014 januárjában. A hírlevélnek mintegy 300 olvasója volt, azonban ennek folytatásáról idő és energia szűkében le kellett mondanunk. A hírlevél célját szolgáló információk pedig organikusan átköltöztek az azóta elterjedt közösségi médiára. A régi hírlevelek archív jelleggel elérhetőek az Adatbankban.

Az új honlappal egyszerre indul útjára új sorozatunk a Hídkincstár. Az elektronikus periodika közúti és vasúti hídépítéssel kapcsolatos érdekes dokumentumokat tesz egyszerűen elérhetővé (aprónyomtatványok, kéziratok, tervek). A különféle „kincseket” pdf formátumban adjuk közre a Közcélú hidász adatparkon keresztül (www.hidak.hu). A sorozat célja különleges, hasznos, vagy épp forrás értékű anyagok közreadása, népszerűsítése. A 2021 májusában induló sorozat logójának gróf Széchenyi István naplójában lévő jól ismert Lánchíd rajzocskát egészítettük ki a 2020-ban átadott komáromi Monostori Duna-híd stilizált rajzával, ezzel keretezve közel két évszázad magyar hídépítését.

Jelen harmadik generációs honlap készítése egyrészt egységes adatbázisba foglalta az adatbankban elérhető tartalmakat, másrészt a megjelenését letisztítottuk, egyszerűsítettük, kihangsúlyozva a honlap közcélú gyűjtemény jellegét.

Örömmel vesszük minden kedves látogató jobbító észrevételét, javaslatát és természetesen megosztásra felkínált elektronikus hidász tartalmát is!

hidak.hu

Közcélú hidász adatpark

2021 Hidak.hu  ©  |  Impresszum