Lorászkó Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építőmérnök hallgatója fáradságot nem kímélve a fél országot bejárva egy hiánypótló munkát végzett el, mintegy 130 gyalogos és kerékpáros híd bemutatásával, a legkisebbtől a legnagyobbig.

Amennyire népszerű szerkezet és téma a gyalogos híd, annyira meglepő, hogy nincs magyar nyelvű összefoglaló kiadvány ezekről a szerkezetekről. Ezen kíván segíteni jelen tematikus kiadvány amelyet Lorászkó Balázs gyűjtött egybe, bejárva hazánk számos települését, gyűjtve a fényképeket, adatokat, hidakat.

Ebből kifolyólag a bemutatott válogatás igen szubjektív képet mutat. Természetesen egy igazságos válogatás már csak a hazai gyalogos hidak tízezerre becsült darabszáma miatt is lehetetlen volna.

A szerző célul tűzte ki, hogy a gyalogos hidak teljes palettáját felvonultatja, ezzel is felhívva a figyelmet ezen szerkezetekre. Ne vegye tehát senki rossz néven, hogy egymás mellett megtalálható az egyszerű, összeácsolt gerenda bürü és az impozáns vasutat vagy folyót átívelő acélszerkezet.

Aki a kötetet áttekinti és az országban nyitott szemmel jár, megállapíthatja, hogy számos jelentős, vagy különleges gyalogoshíd a könyvből kimaradt. Ennek oka kizárólag a terjedelem és a szerző energiáinak végessége, de legyen e könyv inspirálója további gyalogos hidakkal fog-lalkozó gyűjteményes kiadványok készítéséhez, kiadásához.

Írta: Lorászkó Balázs
Szerkesztette: Hajós Bence
Kézirat lezárva: 2011. január
Terjedelem: 160 oldal színes

Tartalom

• Köszöntő
• Bevezető a gyalogos hidakhoz
• Gyalogos hidak hazánkban (130 hídismertető fejezet)

I. Boltozatok, korai gyalogos műtárgyak

II. Épülethidak

III. Egyszerű, házilagos fahidacskák

IV. Ácsolt fahidak

V. Provizóriumok, különleges szerkezetek

VI. Acéltartós fahidak

VII. Vasbeton hidak

VIII. Kis és közepes nyílású acélhidak

IX. Fahidak rétegelt-ragasztott tartóból

X. Gyalogos hidak Budapesten

XI. Autópályák feletti gyaloghidak

XII. Vasút feletti gyaloghidak

XIII. Egyedi, nagynyílású gyalogos hidak

XIV. Építőkre várva – Tervek, tanulmányok

• Fejezetek a gyalogos hidakról

• Melléklet

A könyv letölthető pdf formátumban az alábbi linkre kattintva:

Lanchid_füzetek 18.pdf

Megrendelhető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.